Tacksamhet och läsarfråga

Mitt i all stress med mycket jobb och lite för lite träning (på grund av en operation jag gjorde för två veckor sedan), vaknade jag upp och kände en sådan enorm tacksamhet över att jag får jobba med och möta så många underbara människor varje dag! Jag har förstått att många bloggare beskriver att de får påhopp och kritik för mycket de lägger upp, men jag har verkligen inte fått annat än positiv feedback och kärlek från er. Det är helt otroligt hur mycket fina människor det finns som skriver peppande kommentarer, ger tips, önskar recept och som tackar för recept och inlägg jag skrivit….jag blir alldeles varm i hjärtat! Så tack snälla ni för att ni följt med mig under alla år som bloggen funnits och för alla fina kommentarer och mail, ni är underbara! Även om jag är ganska bra på att hålla motivationen uppe själv så blir jag otroligt inspirerad av alla era berättelser och så klart mina grymma klienters framsteg. Jag önskar jag kunde skriva om alla så att ni också kan inspireras av deras berättelser och livsstilsförändringar.

En av de jag verkligen inspireras av är min fina vän Kitty. Kitty började hos mig som kund för drygt två år sedan och gick efter ett par månader med i det första Team Proteinbutiken. Det blev ingen tävling det året men Kitty var med som hjälpcoach för Team Proteinbutiken året efter och utbildade sig också till kostrådgivare. Jag och Kitty klickade på en gång och det har varit så inspirerande att följa hennes utveckling från jojobantare till en kvinna med balans och livsglädje och hon blev nyligen två-barns mor. Jag älskar hennes sunda inställning till kost och träning: med tålamod och hårt arbete kommer man långt och det behövs inte extremdieter eller flera timmars träning varje dag. Jag måste bara dela med mig av hennes framsteg efter graviditeten och ni som vill kan följa henne på Instagram (@fatnessmorsan) och suktas av alla härliga recept och bilder.

Det är ca 6 veckor mellan bilderna och Kitty har som sagt inte kört någon extremdiet utan har följt så kallad ”flexible dieting”/iifym….eller jag vet inte om man kan kalla det att hon gjort en diet överhuvudtaget. Hon har tränat hårdare (efter kroppens förmåga efter en graviditet) och legat på ett kaloriunderskott. Du är grym Kitty!

Apropå flexible dieting och IIFYM, fick jag en fråga från en läsare för ett tag sedan och tänkte att jag kunde svara på den i ett inlägg:

Jag har en fråga till dig som jag funderat på: håller du dig fortfarande till IIFYM/flexible dieting? Är mest bara nyfiken då det känns som du är ”friare” i ditt ätande etc. nu än förut. Kram :)”

SVAR: Både ja och nej :) Jag har kört med IIFYM i snart 1,5 år och har under den här tiden lärt mig vad det flesta livsmedel innehåller, vilket gör att jag sällan behöver väga och mäta det jag äter, jag har bra koll i huvudet ungefär hur mycket jag får i mig.
Mitt mål när jag började jobba med min coach Layne Norton (som jag fortfarande jobbar lite med) var att förbättra min ämnesomsättning efter att den blivit kört i botten av mina 8 år som tävlande i bodyfitness, med efterföljande jojobantning efter i princip alla dieter. Vi jobbade med iifym för att jag skulle lära mig att det inte finns några specifika livsmedel som du blir tjock av utan allt handlar om mängden du äter (jag kommer för övrigt skriva ett inlägg om detta lite senare). Det går att äta av allt men det gäller att tänka på mängden, något jag hade svårt för då jag följt kostscheman bestående av kyckling, fisk, sötpotatis, ris, grönsaker och lite nötter i typ 8 år.
Vi jobbade med att långsamt lägga till mer kalorier och det gick bra och jag kom upp i nästan 2700 kcal, men jag gick även upp en hel del i vikt (från 62 kg till 72 kg), något som var nödvändigt för att jag skulle kunna ”träna upp” ämnesomsättningen. Efter vi kommit upp i den kalorimängden gjorde jag en liten diet, inget extremt och inga timmar med cardio varje dag och jag gick ner ca 10 kg och slutade på en kalorinivå som var högre än det jag åt innan jag började med Layne. Detta tyder på att ämnesomsättningen förbättrats av den reverse diet jag gjorde och jag har också märkt att min kropp inte är lika stressad längre. Förut kunde jag gå upp 2-3 kg vätska över en dag om jag åt några bitar pizza eller några godbitar, det finns inte på kartan längre.

I och med att min kropp mår så pass bra och jag inte har några planer på att tävla igen så känner jag inte att det är lika viktigt att följa en plan till 100%. Jag tränar fortfarande hårt, jag har kul när jag tränar, jag äter vad jag vill (vilket är den typ av mat ni ser på bloggen med inslag av lite godsaker som några godisbitar eller en glass då och då) och jag mår jäkligt bra. Vikten är stabil och jag är nöjd med kroppen. Ibland lägger jag in saker i Lifesum för att se ungefär hur mycket jag äter, men för det mesta äter jag på känn och det funkar hur bra som helst. Skulle jag vilja tighta till kroppen och toppa formen skulle jag vara mer strikt med mina macros och lägga upp och följa en plan, men just nu mår jag så bra ändå så jag fortsätter som jag gör och lägger antagligen in lite hårdare träning mot sommaren :)

Motivation och grym salladsdressing

Även om den här bloggen till stor del handlar om mat och nyttiga recept så har jag skrivit en del om min syn på det här med balans till kost och träning och mina erfarenheter av att själv tävla och att coacha tävlande och klienter. För mig är det viktigt att vara ärlig och att dela med mig av alla delar av mitt liv, även när allt inte är glatt och positivt. Livet är ju faktiskt inte alltid en dans på rosor, vi har alla mer eller mindre svåra perioder som vi måste ta oss igenom. Livet är inte bara glada flexbilder på Instagram, ”all in” och grymma träningspass med vännerna. Ibland har man perioder som är tyngre,  men det betyder ju inte att man är en sämre människa, det betyder att man är mänsklig! Jag uppskattar faktiskt perioder som är jobbigare än andra eftersom jag anser att man lär sig och blir starkare av att klara sig ur svackor.

Jag har nämnt tidigare att jag inte tränat lika mycket som jag har gjort de senaste åren på grund av mitt nya jobb och förändrade arbetstider (mer jobb helt enkelt). I början blev jag bara mer sugen på att träna och kroppen bad om att få röra på sig, men de senaste månaderna har motivationen minskat och senaste veckorna har den varit helt obefintlig, även för annat som inte är träning (blogg, Instagram osv). Jag har tränat väldigt regelbundet och seriöst sedan 2006 och visst har jag haft motivationssvackor, men inte som den här och det har skrämt mig! Jag har rannsakat mig själv, funderat vad svackan beror på och har till slut kommit fram till att det har varit för mycket jobb senaste tiden och lite för lite ”egentid” och fokus på mig själv och det jag mår bra av. Jag har prioriterat jobb vilket lett till att jag inte tränat i närheten lika mycket som jag gjort tidigare. Träning för mig är inte bara något som gör att jag blir fysiskt starkare utan det påverkar hur jag tar mig an utmaningar på jobbet och även privat. Att gå till gymet och pressa mig själv till att klara något jag inte trodde jag skulle klara av stärker mig psykiskt och det speglar sig i hur jag hanterar utmaningar på jobbet och även på min självkänsla och tro på mig själv. Jag har inte känt mig lika motiverad till att blogga som jag vanligtvis är. Jag menar, hur ska jag kunna inspirera andra om jag inte är inspirerad till att träna själv?
Så, eftersom jag inte upplevt en sådan här svacka förut kände jag att jag var tvungen att göra något aktivt för att hitta tillbaka, något som jag inte behövt göra tidigare, motivationen har liksom alltid kommit tillbaka ändå.
Jag har tittat på gamla bilder från när jag tävlade, läst mail från klienter som kämpat och klarat att nå sina mål, jag har kollat på inspirationsvideos, läst bloggar som jag motiverats av och gått till gymet trots att motivationen inte funnits där. Hittills har det känts lite sådär men idag, helt oväntat, vände allt! Det började med att jag satt på tunnelbanan och klickade på den här inspirationsvideon som en team-medlem i Team Norton hade lagt upp på teamets Facebooksida (videon verkar enbart visas om du tittar från en dator):
Jag tycker vanligtvis att sådana här inspirationsvideos är ganska löjliga, men jag vet inte varför jag fick sådana känslor av den här just idag. Påverkad blev jag i alla fall.
På förmiddagen hade jag sedan ett möte med en enormt inspirerande tjej som har startat ett riktigt häftigt företag som kommer producera en spännande produkt som lanseras i vår (jag berättar mer om den senare). Vi satt och pratade i över 2,5 timme om framtiden, planer och våra passioner (hälsa, hälsosamma livsmedel och utveckling av företag). Efter mötet var jaga alldeles exalterad och ville inget annat än att gå till gymet och träna. Motivationen är helt plötsligt tillbaka och jag har av detta insett att det för mig är superviktigt att omge mig med människor som har ett driv och ser möjligheter i livet och jag har lärt mig att träning är så mycket mer för mig än att bara utvecklas fysiskt…..det påverkar min förmåga att utvecklas på jobbet och som person. Jg måste träna för att kunna utvecklas maximalt som människa.
Nu är motivationen äntligen tillbaka och jag har genast en massa idéer på blogginlägg och planer för hur bloggen och mitt företag ska utvecklas under 2015 (jag har en massa spännande nyheter som kommer under nästa år!).
Jag tror att det här med motivation är något som kommer och går och hur man hittar tillbaka är olika beroende på vart man befinner sig i livet. Vanligtvis har jag bara behövt gå till gymet och köra ett hårt pass så är motivationen tillbaka, men den här gången fick jag gräva djupare.
Jag är nyfiken, hur gör ni när motivationen svajar?
Nog om ämnet motivation och över till mat (den måste ju alltid finnas lite mat i inläggen, ha ha).
Jag har normalt sett inga problem med att äta sallader och mat utan sås, men ibland blir en sallad så mycket mer spännande med en god dressing. Den här piffade till räksalladen jag åt till middag och det här är en av mina favoritdressingar. Den passar till både kyckling, räkor och lax och den är superenkel att göra (videon verkar enbart visas om du tittar från en dator):
Jag kör sällan med exakta mått men på ett ungefär:
2 dl Lindahls naturell lättyoghurt
1 kruka ekologisk basilika
1 msk rödvinsvinäger
2-3 msk riven parmesan
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
Mixa i en matberedare eller mixer i ca 1 minut. Häll över dina sallad.

Trevlig kväll på er, i helgen kommer fler julrecept :)

Keep it simple

Hur många kalorier ska jag äta? När ska jag äta? Hur ska jag träna? Hur många reps och set? Intervaller eller lågintensiv cardio? Kan jag äta det här? Är det för mycket salt i den här? Är det här nyttigt? Kan jag äta banan på kvällen? Havregryn eller havrekli? Casein eller vassle till kvällsmålet?

Intressanta och väldigt relevanta funderingar, men ibland undrar jag om det inte är stressen över vad man borde göra och inte göra som gör att många misslyckas med att få de resultat de vill ha!? Det är lätt att komplicera saker och analysera för mycket istället för att faktiskt GÖRA och många har en konstant rädsla för att misslyckas eller för att göra något fel. Men vet ni? Man måste prova! Det är när man gör fel och misslyckas som man lär sig något. Om man aldrig vågade testa något nytt så skulle man ju aldrig utvecklas, eller hur?
Jag förstår att det här med hälsa, vikt och träning kan vara förvirrande eftersom alla säger olika, alla menar att deras sätt är det bästa och det är så mycket tips och råd i tidningar och på tv att hälften vore nog.

Jag pratade med en vän för ett tag sedan och vi kom in på kost och träning. Han ville gå ner i vikt och berättade att han joggade ett par gånger i veckan om tiden fanns mellan barn och jobb, och jag märkte snabbt att kosten var långt ifrån perfekt för det höga mål han hade satt upp. Men istället för att först lägga fokus på de grundläggande sakerna, dvs börja träna regelbundet och göra det längre än bara ett par veckor i sträck, och ändra matvanorna så att större delen (80-85%) av kosten är näringsrik och hälsosam och resten lite ”lyx”, så började han snöa in på smådetaljer som i det stora hela egentligen har marginell betydelse. Han hade någonstans läst att kall potatis innehöll mindre kolhydrater än varm potatis (det stämmer i och för sig eftersom kall potatis innehåller resistent stärkelse, som vi inte kan bryta ner) och menade att han skulle börja äta kall potatis för att gå ner i vikt.

Det här är ett typexempel på att komplicera saker för mycket. Det han borde fokusera på till en början är hitta hållbara rutiner, sluta dricka öl och äta skräpmat på helgerna (det är tydligen standard för honom på helgerna) och träna regelbundet under en längre tid (inte bara några veckor) istället för att börja gå in på något så avancerat som resistent stärkelse eller att fundera på om morötter är onyttigt för att de innehåller mer kolhydrater än många andra grönsaker. Det är ju knappast varm potatis eller morötter som gjort att han gått upp i vikt…..

Att lägga energi på småsaker tar energi från de stora, grundläggande sakerna som är absolut viktigast. Det gäller att fokusera på de saker som kommer ha störst påverkan på ditt resultat, dvs träna regelbundet, sova, reducera stress, fokusera på mat från grunden och ät någon form av protein till varje måltid. Allt annat är småsaker som inte kommer ha lika stor påverkan i slutändan.

Att fundera på om du ska gå och träna eller inte är en stor sak.
Att stå och fundera om du ska köpa BCAA eller EAA är en småsak.

Att äta något proteinrikt minst 4 ggr per dag är en stor sak.
Att äta 30 minuter eller 45 minuter innan träningspasset är en småsak.

Hänger ni med på hur jag menar? Att lägga ner en massa tid på att fundera ut hur, när och varför tar tid från att faktiskt göra det. Självklart behöver man vara mer noggrann än så om målet är att stå på en finess-scen eller att prestera i en sport, men i det stora hela så är det de stora sakerna som har störst betydelse. Att göra de stora sakerna regelbundet under en längre tid kommer att ge resultat, det gäller bara att fortsätta och ha tålamod. Det tar tid att bygga muskler och det tar tid att jobba fram hållbara rutiner som funkar i vardagen, men så länge man fortsätter så kommer resultaten.

Keep it simple, det kommer man långt med :)

bild från marisaskitchentalk.wordpress.com

Om du känner dig förvirrad över vad du ska göra, välj ut 2-3 saker som du tror är viktigast (stora saker) och som du känner att du kan klara av. Fokusera på dem först tills du har hittat en bra rutin och gör dem regelbundet, sedan kan du börja lägga till annat.

Metabolic circuit och low carb kanelbulle rollup

Sitter i skrivande stund och tittar på bilder från SM i Karlstad, där Marie Ewers och Olivia Johansson från vårt team tävlar idag. Marie har precis klivit av scenen och hon strålade! Olivia är också i grym form (bilden tagen för en vecka sedan). Håller tummarna att det går bra för dem i Karlstad!

Själv har jag precis laddat inför dagens träning med en low carb pannkaka roll-up och en skål med fruktsallad.

Jag blir lika förvånad varje gång över att hälsosam mat kan smaka så gott! Ju mer jag håller på i köket med olika recept, desto mer inser jag att det är det här jag vill hålla på med. Något av det bästa jag vet är när jag lägger upp recept och får kommentarer av er att ni testat receptet och tycker det var gott, eller när jag bjuder vänner eller familj på mat och de gillar det jag lagat. Alla mår vi bra av olika saker och just det här är en av saker som får mig att må bra :)

Low carb kanelbulle roll-up
1 portion

1 skopa (20 g whey complete vanilj
1 msk mandelmjöl
1/2 msk kokosmjöl
1 msk stevia sötströ
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel + lite extra att strö över pannkakan
1/2 tsk kardemumma
2 msk osötat äppelmos
3 msk mandelmjölk
2 äggvitor

1. Mixa ihop alla ingredienser och stek i lite kokosolja i en stekpanna, ca 45 sek-1 minut per sida. Lägg pannkakan på en tallrik, strö över kanel och rulla ihop. Skär i 6 bitar.
2. Ringla gärna över lite vaniljsås: 1/2 dl lättkvarg, 1-2 msk Philadelphia extra light, 1/2 tsk vaniljarom, 1-2 tsk stevia sötströ och lite mandelmjölk till önskad konsistens.

Näringsvärde per portion (utan vaniljsås):
230 kcal
9 g kolhydrater
26 g protein
11 g fett

Jag har för tillfället börjat lägga in mer ”conditioning” i mitt träningsupplägg. Jag hatar nämligen att köra cardio och förutom att vissa morgonpromenader med vovven Dexter kan vara ganska mysiga, så avskyr jag att köra cardio och fokuserar hellre på styrketräning. Jag tänker fortsätta min ”mini-diet” fram till Luciapokalen i november och sedan köra ytterligare en reverse diet för att långsamt få upp kalorierna igen. Fram tills dess kommer jag behöva köra lite mer cardio för att göra av med mer energi eftersom jag inte vill dra ner maten för mycket. Ett sätt är då att lägga in mer cardio i styrkepassen och just nu kör jag så kallad ”metabolic conditioning” efter 3 av mina 5 styrkepass och även ett rent cirkelpass som är lite mer explosivt.

Det passet körde jag igår och det ser ut som följer:
Uppvärmning lätt jogg ca 10 minuter

1. Power clean from the hang 10 set, 3 reps (80% av max) 90 sekunders vila

2. Helkropps power complex, 4 vändor med 30 sekunders vila mellan vändorna
Sidolyft med hantel 5 reps (tungt!)
Box jumps 10 stycken (jag hoppade upp på en bänk)
Wall balls 10 stycken med 6 kg’s medicinboll
Broad jumps (längdhopp framåt) 10 stycken
Ball slams 10 stycken med 6-8 kg’s boll

3. Metabolic circuit, så många varv som möjligt på 12 minuter:
1 minut cykel, så snabbt som möjligt på medeltungt motstånd
250 m roddmaskin
10 armhävningar

Jag älskar sådana här pass! Även om det kändes som att jag ville ge upp när jag körde den sista cirkeln så är känslan av att klara av något man inte trodde man skulle klara helt underbar. Träningen stärker mig inte bara fysiskt utan även mentalt. Att pusha sig själv över gränser och överkomma tvivel på sig själv är enormt stärkande för självförtroendet och det är nog ett av de största skälen till att det här är en livsstil för mig. Även om motivationen inte alltid är där så kan man alltid göra sitt bästa och att göra sitt bästa kommer alltid vara bättre än att inte göra något alls!

Juicefrälst och paleorestaurang

Första dagarna här i New York gick väldigt långsamt men nu har vi helt plötsligt varit här i över en vecka, galet!
Det är verkligen inte brist på saker att göra så man får verkligen prioritera det man helst vill göra. Eftersom jag är riktigt nyfiken på juicetrenden här i New York har vi gått runt till flera olika juicebarer och jag måste säga att jag älskar det!! Vi har provsmakat oss igenom flera juicebarers menyer och jag är så inspirerad! För några dagar sedan köpte jag hem en massa olika rätter och juicer från Juicepress som vi åt till frukost.

Jag blev riktigt överraskad när en representant från Juicepress mailade mig efter att jag lagt ut en bild på Instagram. Hon tackade för inlägget och ville skicka ett bud med lite olika saker från deras meny! Riktigt kul att få testa ännu fler saker på deras meny! Jag har en ganska klar bild över vilken typ av saker vi ska ha på ”vår” juicebar….ser verkligen fram emot att komma hem och börja jobba med juicebaren.

Jag kommer för övrigt skriva en hel lista med tips på hälsosamma restauranger och butiker i New York när jag kommer hem!

Det är inte svårt att hitta hälsosam mat här och idag var vi på en nyöppnad paleorestaurang som heter HU kitchen. Den var verkligen helt fantastisk! Allt är glutenfritt, mejerifritt, GMO-fritt, ekologiskt, inga tillsatser osv osv.
Jag åt en gudomlig köttfärslimpa med rostad sötpotatis, grönsaker och spannmålsfritt bröd, så gott!!

Annars har vi varit på gymet eller sprungit i Central Park nästan varje dag, jag slog till och med pers i marklyft idag: 100 kg x 5 reps! Otrolig känsla!

Det kan vara på grund av att det blivit lite extra mat här i New York, men det bryr jag mig inte om, det finns så mycket roliga hälsosamma restauranger och livsmedel jag vill prova innan jag åker hem.

Lunch på Grey dog, omelett med sallad och fullkornsbröd

Vi har också hunnit med att åka till Long beach, gått runt i central park (med ett nödvändigt lunchstop på Whole Foods för inköp av sallad på vägen)…..

….shoppat en massa skor och kläder….

Nya Nike Lunar Glide

….och vi har varit på  komediklubb.

Vi var sena till komediklubben och fick så klart sitta vid bordet längst fram där ingen annan ville sitta. Det blev en massa skämt om blondiner, Sverige och och lite små påhopp men det är väl en del av hela grejen antar jag :)

Eftersom vi bor i en lägenhet har vi möjlighet att laga mat hemma vilket är väldigt skönt. Jag älskar att äta på restaurang men det blir för mycket (och för dyrt!) att äta ute varje dag. Så vi har bland annat lagat tacos, Quesadillas och så äter vi frukost hemma varje dag…samma varje dag: grekisk yoghurt med färska bär och Ezekiel english muffin med kalkon och tomat. Så gott!

I morgon bitti blir det jogg och lite cirkelträning i Central Park innan vi beger oss mot Brooklyn bridge och sedan en båttur på East river.
Hoppas ni inte smälter i värmen mina vänner!!

Träning med viktväst, lakrits och ”bränna” på 15 minuter

Igår var jag på HE Fitness på Sveavägen och köpte en viktväst! Jag är en person som helst av allt går till gymet och tränar. Jag har försökt med hemmaträning, men det är inget för mig. Jag gillar att ta mig till gymet, göra det jag ska och sedan åka hem….tränar jag hemma så är det alltid något som distraherar mig eller så känner jag mig begränsad av att inte kunna använda så tunga vikter som jag skulle vilja. Visst, om det skulle krisa och jag verkligen inte har tillgång till gym så gör jag självklart någon form av träning hemma. Det går absolut att få resultat utan gym, men det ger inte mig inte lika mycket. Jag imponeras verkligen av de som har motivationen att träna hemma!

Men, den här viktvästen kanske får mig på andra tankar :) Den är superbra för hemmaträning eller om man bara vill utmana sig själv vid cardio/promenader. Jag köpte en väst där man kan lägga på upp till 10 kg (det finns upp till 50 kg) och tog en morgonpromenad med västen på i morse. Pulsen gick verkligen upp och att gå i backar var ingen lek!! Kan tänka mig att det bränner rejält om man går i trappor med den :)

Förutom att ge utmaning vid promenader så kan man köra en massa övningar med den som till exempel utfallssteg, knäböj, armhävningar, chins, tåhävningar, good mornings, axelpressar (med västen i händerna då så klart) mm.
Västen kostar drygt en tusenlapp inklusive vikter och är en bra investering om man vill kunna träna på landstället eller hemma och inte vill köpa vikter.

Vägg i vägg med HE Fitness ligger en butik som heter Lakritsroten där de säljer allt man kan tänka sig med lakrits. Jag älskar saltlakrits och den här butiken är verkligen himmelriket för oss lakritstokiga! Jag är däremot inte så förtjust i bakverk, glass och sötsaker med lakrits, därav bristen på recept med denna ingrediens på bloggen. Jag hitta denna proteinbar och var tvungen att prova….

Den hamnar inte bland favoriterna, den var lite för söt, men det var kul att testa!

Sockerfria döskallar :)

Igår hann jag också med att göra en spraytanning hos grymma Klara! Har ni testat någon gång? Jag vill inte ens tänka på hur mycket jag solat solarie i mina dagar men är idag klokare och har inte gjort det på flera år. Jag gillar inte heller att ligga och pressa i solen så det är nästan så att jag bländar folk med min bleka hy när jag går förbi, ha ha! Spraytanning är perfekt, man ser naturligt brun ut, tar bara ca 15 minuter och färgen håller i 1-2 veckor beroende på hur mycket man duschar. Jag kan varmt rekommendera Klara! Gå in på hennes hemsida för mer info.

Stolt!

Igår hade jag en sådan där dag när allt bara kändes blä! Trött, omotiverad, tung i kroppen och totalt osugen på att träna. Jag vet inte riktigt hur jag lyckats planera min träning så illa men dagen till ära hade jag ben OCH hiit på schemat! Inte riktigt det man vill göra när man inte känner för att träna överhuvudtaget. Det regnade ute (så klart!) så backintervaller var inte att tänka på. Alternativet var intervaller på löpband eller på crosstrainern…kändes så trist och så jobbigt!

Jag stannade kvar på jobbet efter min sista kund och satt och scrollade lite på Instagram bara för att fördriva tiden. Efter ett tag insåg jag ju att ingen kommer göra jobbet åt mig så det vara bara att byta om och köra. Jag värmde upp, körde första övningarna i passet och det gick väl hyfsat. Gjorde det jag skulle men hade inte den där energin jag behövde för att kunna ge det där lilla extra. Jag tänkte att det är ändå bättre att göra något än inget alls och jag gör trots allt det här för min egen skull, ingen annans. Det började lossna lite men vid sista övningen var jag helt slut och jag var så nära att skita i intervallerna och gå hem. Men…..jag satte mig ner och rannsakade mig själv. Jag har nämligen satt upp några mål för mig själv och ett av de målen är att till 100% följa coach Laynes upplägg med kost och träning. Om jag struntade i att göra intervallerna hade det betytt att jag måste skicka en veckouppdatering där jag inte följt hans rekommendationer…för vad? För att jag inte hade lust? Inte ok! Vill jag bli starkare både mentalt och fysiskt? Vill jag känna mig stolt över mig själv? Vill jag känna att jag gjort allt jag kan för att nå det mål jag satt upp för mig själv? JA ABSOLUT! Blir det bättre av att jag ger upp och struntar i intervallerna? NEJ!

Så jag sade till mig själv att jag bara behövde göra 5 intervaller (jag gör normalt sett 10 stycken) och att jag skulle köra någon form av intervaller som jag inte gjort förut och som jag tyckte verkade roliga. Så jag släpade fram gymmets box-säck (en tung sandsäck) och lade den på golvet.  Jag satte min mobiltimer Gymboss på 25 sekunders-intervaller med 1,5 min vila mellan. Det vara bara att börja putta säcken fram och tillbaka över golvet…oj oj vad jobbigt! När jag gjort 5 kände jag att jag lika gärna kunde göra en till eftersom jag redan gjort 5 stycken och det slutande med att jag gjorde alla 10 intervallerna!

Känslan efteråt var helt obeskrivbar! Jag gjorde det, jag klarade att pressa mig genom en svacka och jag kände mig så jäkla stolt över mig själv.

Alla har vi svackor, men det är sådant här som gör att man växer! Jag har inte nått mitt mål än, men jag klarade av ett hinder på vägen och jag är ett steg närmare. Det är lätt att ge upp, men det är när det är jobbigt som man måste tro på sig själv, tro på att man klarar det! Det är viktigt att fokusera på sitt mål men man får inte glömma att fira de framsteg man gör på vägen, att njuta av känslan då man överkommit ett hinder, oavsett om det är att tacka nej till fikabröd, köra ett träningspass fast man inte känner för det eller står upp för sig själv om någon försöker intala en att man inte kan.
Nu menar jag inte att man aldrig ska kunna hoppa över ett pass om man är trött och att allt hänger på att man pressar sig själv hela tiden, men om man har ett mål så måste man jobba för det! Inget kommer gratis och man måste kämpa.

Idag kan jag stolt skicka uppdateringen till Layne och skriva att jag följt schemat till 100% OCH jag har nått ett av mina delmål! Fint avslut på veckan :) Jag firade med att gå till Eva på Best of Nails och fixa naglarna och med att äta en god lunch på Ichaicha (jag älskar det stället!) som ligger i Mood-gallerian. Det blev Angus biff med zucchininudlar, grönsaker och teriyaisås, riktigt gott och så fräscht. Ett ställe jag varmt rekommenderar om ni vill äta bra och gott i Stockholm.

Måste också tipsa om att Proteinbutiken har crazy weekend denna helg och erbjuder 25% rabatt på Nutri-Nicks sortiment. Deras nya kexbar som är sötad med stevia är riktigt god, smakar som kexchoklad och steviadropparna är jättebra!

Nu, mina vänner ska jag snart möta upp mina kollegor på gymet för sommarfest med brännboll om vädret tillåter. Trevlig fredag!

Londonhelg med mycket inspiration!

I förrgår kom vi hem från London och det har varit en otroligt innehållsrik och inspirerande helg!!! Det är alltid kul att komma bort lite från vardagen och att kombinera lite semester med ny kunskap var helt perfekt!

Layne Norton och Ben Coomber är två otroligt kunniga personer och det var riktigt kul att träffa dem och få diskutera deras syn på kost och träning. Eftersom jag jobbat med Layne (han är min coach) i över ett år kände jag igen mycket i hans föreläsning och sättet han jobbar på, men det var mycket nytt också och när vi kom in på lite den mer avancerade delen kring proteinsyntesen och optimalt proteinintag fick man skärpa sig för att hänga med! Ben Coomber visste jag inte så mycket om innan helgen men jag kommer definitivt börja läsa mer av hans jobb, han har ett enormt intressant synsätt på kroppen och när vi började prata om varför man inte kan prestera bra i gymet om kroppen inte mår bra på insidan, om kosttillskott för magproblem, om att toppa formen för kvinnliga atleter kring deras hormoncykel mm, blev det riktigt intressant. Jag har fått mycket ny inspiration och ska försöka skriva lite om det vi pratade om på bloggen så småningom :)
Här kommer lite bilder och lite tips på restauranger och butiker jag var på.

Vi började resan med att äta en god lunch på Arlanda. Det går faktiskt att äta bra mat även då man reser, det gäller bara att vara lite krävande och be om substitut, och sås vid sidan om osv.

Tonfisksallad med ägg, kokt potatis och grönsaker. Tummen upp för den Arlanda!
Hotellet var superfint och nära till parken. Hade mina knän pallat att springa hade jag tagit en liten tur  i parken :)

Middagen blev teriyaki-stek med ris och grönsaker på Itsu. De har även ett rullande band med olika smårätter (typ sushi, sashimi, sallader) där man kan ta det man vill och sedan betala per tallrik.

Det finns en hel del butiker med roliga och nyttiga livsmedel och jag var inne i ett par, men min favoritbutik kommer alltid att vara Whole Foods.

En liten butik med roliga grejer, kommer tyvärr inte ihåg vad den hette.
En av de godaste cappuchinos jag druckit, på Jamie Olivers Recipease

På fredagen gick vi till ett ställe som jag fick tipsat om på Instagram som heter Good Life Eatery. Ett härligt ställe med fantastisk mat och de serverar både frukost, lunch och middag. De hade kallpressade juicer (min specialitet nu efter all provsmakning i LA) och en massa nyttiga bakverk och snacks.

Grön juice, nötbollar och chiapudding. Så gott!

Det blev en hel del shopping på dagen och jag blev några träningskläder + skor rikare och några tusenlappar fattigare :) Lunchen åt vi på Whole Foods och jag plockade kyckling och sallad från deras salladsbar.

Jag kunde inte låta bli att shoppa lite livsmedel också och jag hittade bland annat detta rödbetspulver! Kan tänka mig att det ger bra färg till bakverk och frostings, eller kanske som extra boost i smoothien?!

Vi köpte med oss lunch till lördagen och söndagen och de har grymt bra färdigmat!!! Kolla bara: Grillad kyckling, råris och rostad buttert squash! Vi förvarade maten i minibaren på rummet. Kylväskor fanns att köpa på Whole Foods så de hade vi med oss hela helgen.

På lördagen var det alltså dags att åka till gymet där föreläsningarna skulle äga rum. Det låg en bit utanför London men vi kunde ta tunnelbanan hela vägen.

 Vi var ca 30 pers som samlades i gymet för att lyssna på Layne och Ben….

Det var en spännande dag och vi avslutade med att träna. Jag hittade några däck och körde HIIT genom att välta däck, sååå kul!

Trötta åkte vi hem och åt middag på ett ställe nära hotellet. Riktigt äcklig mat så den kommer jag inte rekommendera!
På söndagen var det dags för föreläsning igen och så klart var kylväskan med matlådor med…

 Anna (Proteinpow) kom förbi en sväng också!

David, Ben och jag
Riktigt bra gym!!!
Jag drog till en krabba-pose med coachen Layne

Det har som sagt varit en händelserik helg med mycket nya intryck. Jag fick med mig lite mer grejer från Whole Foods som jag tänkte experimentera lite med nu när jag är hemma, nämligen vegetariska proteinpulver.

Det finns inte så många bra i Sverige, men Sunwarrior kan jag verkligen rekommendera, det var till och med gott att dricka! Vassleprotein är fortfarande kungen av proteinpulver enligt mig, men det är kul att variera sig :)

Klient före och efter: Johanna

Jag motiveras av människor som bestämmer sig för något och som gör det. Som väljer att hitta lösningar och möjligheter istället för ursäkter. Som inte ger upp trots motgångar och som fortsätter trots att motivationen kanske inte alltid är där.

Jag är verkligen lyckligt lottad som får jobba med så många fantastiska människor, som varje dag kämpar till sitt yttersta för att nå sina mål! Jag inspireras otroligt mycket av alla och energin de ger tillbaka är bortom beskrivning. 
Det är väldigt smickrande när folk reser från andra delar av landet för att komma och träna med mig och David och det betyder oerhört mycket att kunna hjälpa så pass många att MÅ BÄTTRE! 

Med det sagt så tänkte jag bara dela Johannas berättelse.
Jag är otroligt stolt över det hon åstadkommit under de 7 månader vi jobbat ihop. Hennes resultat har inte skett genom någon magisk diet eller quick fix utan det handlar om regelbunden träning och bra mat under en längre tid. Vi har varje vecka utvärderat resultaten och justerat kost och träning därefter. Hon äter både kolhydrater, fett och protein och har självklart ätit någon godsak här och där vid speciella tillfällen. Hon styrketränar 4 gånger i veckan och kör HIIT varvat med löpning som cardio.
Hennes resultat har alltså inte skett över en natt, inte ens ett par veckor eller en månad…hon har sakta men säkert förändrat sin livsstil och resultaten har kommit successivt. En så pass långsam viktnedgång är betydligt hälsosammare än löpsedlarnas ”gå ner 5 kg på en vecka!” och resultaten är hållbara eftersom hon lärt sig vad för typ av mat hon bör äta för att uppnå sina mål, utan att svälta eller utesluta näringsämnen.
Bild från 2012, innan vi började jobba ihop
7 månader mellan bilderna

Jag har nog alltid varit ätstörd. Jag har aldrig haft någon ätstörning eller så men jag har varit ätstörd. Haft ett dåligt förhållande till mat. Eller snarare ett dåligt förhållande till mig själv. Första gången jag tänkte på min vikt vägde jag 25 kg, minns inte riktigt hur gammal jag var, kanske sju, jag minns bara att jag tyckte att 25 kg var mycket. Men det var inget att oroa sig för sa folk runt omkring mig, det skulle växa bort. 

Jag var alltså tjock. 

Vi snabbspolar fram. Jag är 23 år gammal, 160 cm lång, 69,6 kg tung och bestämmer mig för, ja, jag vet inte vilken gång i ordningen, att jag ska gå ner i vikt. LCHF låter som en bra diet men för att få ett extra snabbt resultat drar jag ner på matintaget till 1050 kcal om dagen och räknar mina kalorier slaviskt. Jag tränar på gym fyra gånger i veckan och konditionstränar lika många.  Efter sex månader och många hungriga och ångestfyllda dagar på grund av fusk lyckades jag gå ner tio kilo. De var tillbaka igen sex månader senare.

Värst av allt är att trots att jag vägde nästan 70 kg – igen, aldrig sett hur jag egentligen ser ut. Jag har självklart vetat att jag inte varit smal, men jag har alltid upplevt mig själv som tränad. Jag har ju ändå spelat fotboll mer än halva mitt liv. Det är som om att jag haft någon form av smal-filter.

I början av 2013 hittar jag i alla fall till Sannas blogg tasty-health.se och börjar följa henne och blir så inspirerad av det jag läser att jag bestämmer mig för att min 25-årspresent ska bli ett kom-i-formpaket med både kost och träning i tre månader. Det är mina bäst spenderade pengar någonsin! Så bra att jag efter ett litet uppehåll valde att jobba med Sanna i ytterligare fyra månader. Ett mål jag hade under våren 2014 var att springa Göteborgsvarvets seedningslopp på 10 km på max 50 minuter. Sanna hjälpte mig med löpinriktade träningspass med både intervall- och distansträning vilket resulterade i nytt personbästa på 10 km – 48:05 minuter!

Idag kan jag inte förstå att jag faktiskt såg ut som jag gjorde på de där första bilderna jag skickade till Sanna, det måste vara något med det där smal-filtret. Jag har ALDRIG sett ut så i min hjärna.

Med Sannas hjälp har jag fått grymma träningsprogram, bra matscheman med mer mat än jag någonsin kunnat drömma om i viktminskningssammanhang, jag har lärt mig om kost, träning och om mig själv. Vad som funkar, vad som funkar mindre bra. Jag har lärt mig planera, jag har blivit peppad, fått beröm och framförallt utmanad att göra saker jag egentligen tyckt varit ganska sjuka. Men bäst av allt är att jag har lärt mig att sluta fuska, jag har lärt mig att att njuta av livet. Jag är äntligen nöjd!”

Så för er som vill förändra er fysik, sätt realistiska mål och ge er själva tillräckligt med tid för att kunna uppnå era resultat!

Kika in på www.iformonline.se om du är intresserad av att få hjälp med att nå dina mål.


London calling!

Är precis på väg till Arlanda och om ca 3 timmar flyger jag och David till London, där vi först ska njuta av stan i två dagar och sedan gå på ett 2 dagars seminarie med Layne Norton och Ben Coomber.

Under seminariet kommer vi gå igenom:

 • The fundamentals of fat loss with macronutrient considerations
 • Advanced fat loss techniques from both a diet & supplementation angle
 • Pre contest dieting protocols including water & nutrient manipulation
 • Peak week methods and tips to win on stage & not just turn up
 • Enhanced supplement use for fat loss & physique manipulation 
 • Fundamentals of muscle gain with a focus on recovery 
 • Advanced muscle gain techniques with a focus on food
 • Supplements for muscle gain, the obvious and the not so obvious 
 • What is true and what is ’Broscience’ in the fitness world
 • Why the mind is possibly your most powerful asset 
 • How recovery is your only limiting factor and what to do about it
 • Why knowing your ’calorie ceiling’ is essential 
 • Why slow and steady is the winning formula 
 • Endocrine management in physique enhancement 

Det ska bli så kul och jag tror det kommer vara riktigt lärorikt! Självklart ska jag försöka shoppa lite roliga bakgrejer, Whole Foods ligger tydligen inte så långt från vårt hotell!

Så jag önskar er en trevlig helg och om jag inte hinner uppdatera bloggen kommer bilder och en sammanfattning av resan när jag kommer hem på måndag. Följ mig på Instagram (@tastyhealth) eller på Facebook-sidan.