Glutenfri Coffee cake

Jag inspireras mycket av amerikanska bakverk när jag hittar på recept, jag menar kolla bara på alla underbara bakverk som kommer från USA: Morotskaka, cheesecake, brownies, blondies, muffins, chocolate chip cookies, key lime pie, banoffee pie….oj oj oj, det vattnas i munnen bara jag skriver det här, ha ha!

Ett av mina favoritbakverk är coffee cake, en luftig saftig sockerkaka med ett krispigt ”strössel” gjort av bland annat socker, smör och mjöl på toppen. Den godaste Coffee caken jag testat är från mitt favoritcafé Grey Dog i New York och den går inte av för hackor. Jag har länge velat försöka göra en nyttig(are) version men har inte fått tummen ur förrän nu….och nu förstår jag inte hur jag kunnat leva utan denna kaka!!!

Den blev inte riktigt lika luftig som en sockerkaka, men otroligt saftig och strösslet på toppen är gudomligt. Den här kakan hamnar lätt på min topp-10 favvolista!

Här kommer i alla fall receptet och jag tror inte ni kommer bli besvikna :)

Glutenfri coffee cake
1 kaka, ca 10 bitar
modifierat efter detta recept

3,5 dl (ca 230 g) avrunna stora vita bönor (en avrunnen tetrapak)
2 hela ägg
0,75 dl flytande äggvita (ca 2,5 äggvita)
1 tsk vaniljextrakt
2 msk sukrin gold (eller kokossocker eller stevia sötströ)
2 stycken (1g) medjool dadlar
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1,5 msk smält kokosolja
0,5 dl (30g) kokosmjöl

Krispig nöttopping:
75 g pekannötter (eller paranötter)
75 g valnötter
1 msk kokosolja, behöver inte vara smält
1,5 msk sukrin gold eller kokossocker
0,5 msk honung
1 tsk kanel

1. Sätt ugnen på 150 C.
2. Blanda ihop de första 8 ingredienserna till ”sockerkakan” i en matberedare tills du får en tjock puré. Tillsätt kokosolja och kokosmjöl och blanda väl. Häll smeten i en smord rund ugnsform, gärna med avtagbara kanter. Min form är 21 cm.
3. Ha i alla ingredienser till nöttoppingen i en mixer/matberedare och mixa tills det ser ut som en smuldeg. Häll över sockerkakan och ”packa ihop” nötterna så det blir som ett lock över smeten. Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter (kortade tid om du har en större form). Ta ut och låt svalna.

Näringsvärde per bit (av 10):
190 kcal
7,5 g kolhydrater
5,8 g protein
15,5 g fett

Comments

 1. says

  Å, tack för det fina receptet. Vi har längtat efter det här hemma. Jag och min åttaåring bakade det tillsammans igår. Sedan åt hon från kakan till kvällsmål tillsammans med kesella ihoprörd med honung. Supergott!

 2. Anonymous says

  Tack för receptet – ser helt underbart ut! Tror du det går att byta ut dadlarna mot t.ex. mosad banan (och hur mycket banan borde man ta isåfall?)? Har inga dadlar hemma just nu, men blev otroligt sugen på att testa kakan! :)

 3. says

  Förresten, jag har ett önskerecept! Bilden på den här kakan påminner mig om klassikern sommarkaka (med smör och havregryn och kanel som topping). En nyttig variant av den vore underbart :)

 4. says

  hej jag är 15 år och lyfter vikter 5-6/vecka. Nu börjar det bli soligt ute och varmar och börjar bli väldigt sugen på att börja cykla till gym/skolan, men det tar 30 min att cykla till gymmet och sen hemåt. Då blir det 1 h cykling+ vikt träning, kommer det bli för mycket för jag vill bygga muskler?

  • says

   Hej!

   Det är svårt att säga. Om du cyklar mer och gör av med mer energi får du kanske öka på ditt energiintag så att du kompenserar för det du gör av med när du cyklar.

 5. says

  Gud, vad gott detta såg ut! Jag bakade på vita bönor en annan gång men fick inte bort bönsmaken. :/ Men kanske ska testa detta :)

  Jag kämpar med min vikt massor nu (har 55kg kvar att gå ner), din blogg inspirerar! Har testat massa recept från dig :)

  Jag bloggar också och vill gärna få fler läsare/följare! Kika gärna in på http://www.fruliiv.se :)

 6. says

  Vilket underbart recept för oss som är känsliga för gluten! :) Tänkte testbaka denna idag eller imorgon och vill gärna bjuda familjen på den här kakan på söndag när vi har påskfika. Tror du att det går bra att frysa in den och ta upp den dagen innan servering? Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *