Citron & vallmo proteinmuffins

Jag använder ofta Risentas produkter och gillar att de regelbundet kommer med nyheter. Förra veckan fick jag hem lite prover på deras nya produkt ”vallmofrön” och det följde med ett recept samt ingredienser till Citron- och vallmomuffins som jag först tänkte prova.

Men eftersom jag älskar att slänga ihop olika ingredienser själv så kunde jag såklart inte motstå att göra en egen, proteinrik version. Ni känner ju mig vid det här laget, kan jag få in proteinpulver i bakverk så är jag nöjd 😉

Vallmofrön är populärt i USA och används i de klassiska ”lemon poppyseed”-muffinsen och även på bagels och bröd. Jag älskar den knastriga smaken som ger en härlig crunch till bakverk och bröd och även om de inte smakar så mycket i sig så har de fler positiva hälsoegenskaper. 2 msk innehåller ca 3,4 g fiber och vallmofrö innehåller även zink, järn och kalcium.

De här muffinsen blev helt fantastiska!! Superenkla att göra, fräscha, luftiga, saftiga och med ett bra näringsvärde! 2 muffins innehåller ca 20 g protein, 20 g kolhydrater och 13 g fett, ett riktigt bra mellanmål! De är kanongoda som de är, men vill man piffa till dem lite är det gott att antingen blanda kvarg med sockerfri lemoncurd eller vispa upp lite cream cheese och sedan toppa med citronskal. Your choice :)

Citron & vallmoproteinmuffins
6 stycken

2,5 dl (90g) havregryn
1 skopa (30g) whey complete vanilj
1 dl (40g) mandelmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk stevia sötströ (valfritt)
1 msk vallmofrö
1 ägg
0,5 dl flytande äggvita (ca 1,5 äggvita)
2 msk osötat äppelmos
0,5 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
Rivet skal från 1 citron

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser i en bunke och mixa med stavmixer (eller i en matberedare). Häll smeten i 6 stycken silikonformar och grädda i ugnen i ca 14-16 minuter. Kolla på dem mot slutet och ta hellre ut dem någon minut för tidigt, de får ägna vara lite kletiga i mitten. Ta ut och låt svalna. Kan frysas!

Näringsvärde per muffins:
145 kcal
10 g kolhydrater
10 g protein
6,4 g fett

Comments

 1. Anonymous says

  Hej Susanna!

  Först och främst, tack för en fantastisk blogg! Jag och min sambo älskar att leta rundor på din blogg efter nya smaskiga mellanmål (vilket alltid finns!). Kul med en blogg med lättlagade och nyttiga recept som förgyller vardagen :)
  Detta recept låter kanon men vart kommer citronen in? Är det endast i toppingen som det skall vara citron?

  Med vänliga hälsningar,
  Emilia

 2. Amanda Johansson says

  Du frågade för ett tag sen vad vi ville se och läsa om på din blogg, och jag väntar fortfarande på inlägget om HIIT! 😀 Eller har iallafall för mig att du skrev att det skulle komma ett sådant inlägg före jul nån gång.. eller kommer jag ihåg helt fel :) hursom, HIIT, ett ämne jag gärna läser mer om :) förslag på olika upplägg osv!

 3. says

  Hej Susanna. Tack för din fantastiska blogg. Du inspirerar mig verkligen. Det här receptet är något jag ska prova men jag har en fråga. Dina muffins det väldigt fluffiga ut. Varje gång jag försöker baka sånt så blir det oftast kompakt och inte så mumsiga måste jag erkänna. Har du något tips på vad jag kan göra?
  Får jag använda dina recept (med källa förstås) på min blogg?

 4. says

  Hej!
  De här muffinsen är verkligen super :)! Bakar en sats nästan varje vecka och har som mellanmmål under veckan! Igår testade jag att byta vaniljproteinet mot choklad och citron mot lite flingsalt, blev också himlans gott :)! Tack för alla bra recept du ger oss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *