Kan man äta godis och ”skräp” och ändå vara i form?

bild från www.sverigesradio.se
Jag fick en kommentar från Martina på mitt inlägg ”Vad gör jag för fel?” som löd:
Jätteintressant inlägg! Men jag har hört många dietister och personliga tränare som säger att i slutändan så handlar det om ”kalorier in, kalorier ut”, hur ställer du dig till det? Jag vet också många träningsbloggar som faktiskt äter godis och annat socker minst en gång i veckan men som ändå har väldigt fina kroppar och vars muskler är väldigt markanta, utan att gå upp i vikt. 

Jag kan förstå att det är svårare att bygga muskler på dåliga kolhydrater som kommer genom sötsaker, men det verkar vara möjligt? Det verkar även som om det är möjligt att hålla vikten på sådant intag? Några bloggar som jag läser äter dåliga kolhydrater dagligen och är ändå mer vältränad än många!


Även Anonym skrev:
Detta har jag också tänkt på några gånger.. Jag tycker att din blogg är jättebra och du har många bra idéer och recept! Men jag tycker att det ligger en lite dålig aura kring sötsaker som inte innehåller proteinpulver och andra nyttigheter. Det framstår som om det är nästintill omöjligt att ha en fin kropp om man tillåter sig sån kost och så tittar man på andra träningssidor som unnar sig allt från dagligen till en dag i veckan men som ändå har en kropp i nivå till din och då blir man lite fundersam. 

Jag hoppas att du inte tar illa upp av min kommentar för jag menar verkligen inget taskigt! :-)


Jag känner att jag måste förklara hur jag tänker och min åsikt kring detta.
Visst är det så att det i slutändan är kalorier in, kalorier ut som gäller! Jag skulle kunna dieta mig i tävlingsform på att äta Ahlgrens bilar, så länge jag ligger på kaloriminus, men hur bra skulle jag må?
De som tränar mycket (framförallt de som tävlar) äter oftast väldigt restriktivt i veckorna för att sedan unna sig ett eller ett par ”fusk-mål” i veckan. Äter man bra mat minst 80% av tiden så kan man absolut äta lite godis/sötsaker och ändå hålla formen. Fanny har skrivit ett jättebra inlägg om 80/20-regeln, ni kan läsa det HÄRÄven jag äter efterrätter eller tar en fika ibland (även om det är vääääldigt sällan) och jag håller formen ganska bra ändå.

För mig handlar mat om så mycket mer än bara vikt och att vara i form. Maten vi äter är ju i grund och botten byggstenar för våra kroppar! För att vi ska må så bra som möjligt, ha energi, förebygga sjukdomar, vara starka och friska så gäller det att äta så näringsrik mat som möjligt.

En annan orsak till att jag sällan äter godis är att det triggar igång mitt sockersug. Äter jag en godisbit har jag enormt svårt att sluta och det slutar ofta med att jag äter upp allt som finns hemma. Sötsuget håller ofta i sig ett par dagar och jag tycker det är otroligt jobbigt att behöva gå och vänta på att sockersuget försvinner. För mig är det inte värt det!
Jag har inte heller ”ätardagar” som många har när de dietar, just av denna anledning. Det triggar igång sötsuget och försvårar min diet. Jag har hellre ”påfyllnadsdagar” då jag äter mer mat, men då riktig mat med mycket näring som ger mig energi att träna hårdare…och inte gör mig slö och trött.

Många av mina kostrådgivningskunder har ofta problem med sötsug och för att de ska lyckas med sin viktnedgång (om de har det som mål) rekommenderar jag inte att de ”unnar sig” sötsaker, det skulle enbart trigga igång sötsuget ytterligare. För någon som tränar mycket och regelbundet är det en annan femma. Då kan man oftast hantera sötsaker bättre (bättre insulinkänslighet) och man har oftast bättre rutin på att äta hälsosamt.

Så för att summera det hela:
Självklart kan man äta godis och sötsaker och ändå vara i form, allt handlar om den totala mängden kalorier man äter. Är du en person som kan hantera socker och sug utan problem så är det kanon, men för många så kan socker bli till ett beroende och leda till viktuppgång, sjukdomar och till och med diabetes. Du måste själv lista ut vad som funkar för dig!Comments

 1. says

  Håller med dig till fullo. Kloka ord !!! =) Allt som heter sötsaker har jag lagt på hyllan, just för att sötsuget triggas igång samt att jag inte mår bra av sötsaker. Men jag tycker det är tråkigt att man alltid ska få så negativa kommentarer pga ett sådant val.

 2. says

  Jag är ny läsare (hittade hit via Instagram) och jag måste bara tacka för en superbra blogg som ger mycket inspiration! Jag har precis börjat äta rent och träna LiveFit-programmet och tycker att det ibland kan vara svårt – särskilt när man är sugen på lite choklad eller så, därför älskar jag dina inlägg som handlar om just ”sötsaker” men som är rena och inte påverkar min diet för mycket. Har en liten fråga: hur mycket sådant kan man unna sig (t.ex proteinbars, proteinpannkakor o.s.v.) utan att det påverkar ens diet för mycket? Tack än en gång! :)

  • says

   Hej och tack, jättekul att du gillar bloggen :)
   Det mesta av de saker jag gör (tex muffins/bars) är sånt man kan äta till mellanmål utan att det förstör dieten. Pannkakorna innehåller också sånt som står på mitt kostschema just nu så det är inget jag känner att jag ”unnar mig”. Men visst är det så att ju striktare du är med kosten, desto bättre resultat får du. Jag äter mest pannkakor på helgerna men proteinbars och muffins äter jag regelbundet. Till och med Jamie Eason som har gjort LiveFit programmet bakar ju proteinbars :)

  • Jasmine Tuovinen says

   Du är grym, Susanna!
   Du och Jamie kan nog vara två av världens snyggaste kvinnor! Jag brukar titta på era bilder när jag behöver lite extra motivation!

  • Anonymous says

   Jag är likadan och har hamnat i en svacka där jag inte alls trivs. Äter sådant som jag vanligtvis inte äter och som min kropp inte mår bra av, men ändå fortsätter jag att äta och allt började med att jag åt godis.. Suck! Nu har detta beteende hållt i sig alldeles för länge! Har du tips på hur man blir av med sötsuget?

  • says

   Det bästa är egentligen att försöka stå emot! Suget är bara ett sug och du dör inte om du inte äter det du är sugen på :) Äter du bra och näringsrik mat ger du kroppen det den behöver och suget försvinner så småningom. Jag brukar äta lite kesella-glass (kesella med frysta bär) och lite nötter när jag är sugen.

 3. says

  jag håller med och tänker också att det är svårt det här med att veta när det är + och när det är –

  det finns formler som folk räknas och typsiffror på hur mycket en gör av med när denne tränar och så kör de stenhårt på det men tappar ändå inte i vikt

  vi glömmer bort hormoner och basalförbränning när vi räknar, får vi med det tror jag definitivt på räknande.
  även om jag tror att det tar massor med tid och blir lite trist

  • says

   Absolut! Det är mycket mer än kalorier som spelar in. För många räcker det oftast med att räkna en eller ett par gånger för att se om man ligger högt eller lågt i kalorier, man ska inte behöva räkna hela tiden. Det är ju trots allt mat vi äter och inte kalorier så det är bättre att kunna lära sig att se med ögonmått vad som är lagom :)

 4. says

  Mycket bra inlägg. Kosten handlar om väldigt mycket mer än kcal in/kcal ut. Att äta massor av mättade fetter kan t ex hämma P-140 som transporterar GLUT-4 att ta in glukos i cellerna vilket i slutändan kan leda till diabetes och såklart en hel del annat negativt. Sedan är det ju inte bra att bara äta antioxidanter för att ”hålla sig frisk” och liknande. Kroppen är mycket finurlig och fria radikaler finns där av en anledning, de också :)

  Luddigt, men yeah. Väl skrivet!

  • says

   Håller med, kroppen är en komplicerad manick :) Men viktnedgång behöver inte vara så svårt. Äter man näringsriktig mat (gjord från grunden) i rimliga portioner så kommer kroppen svara på det. Förstår inte folk som äter köpta soppor eller bars och byter ut mot måltider. Skulle man äta havregryn, kyckling och grönsaker istället skulle man definitivt gå ner i vikt av det (om man inte ÖVERäter såklart 😉

 5. Anonymous says

  Amen to that!

  Och – vem vill ge sina älskade dyrbara barn sånt som är farligt för deras kroppar? För dem handlar det inte om kalorier in och ut – i alla fall i betydligt mindre utsträckning än för oss vuxna – utan där handlar det VERKLIGEN om byggstenar för kroppen! Värt att tänka på… Därav att såna som du Susanna ger oss stressade småbarnsmorsor som ändå älskar träning och bra mat härlig inspiration och framtidstro! Hejja dig!

  P.s har en brorson som fick POMMES FRITES och choklad innan han var ett år – gör ont i mig att se sånt..brr..och så undrar de varför han inte äter vanlig mat..

 6. lillemor says

  Jag håller helt med dig! Minsta lilla jag ”unnar” mig så är det minst två dgr sockersug av helskotta. mår så dåligt att jag vill skita i allt och bara äta allt som finns. Till och med det tråkiga vita brödet i skåpet ropar mitt namn! Så nej det är inte värt det alls! Skönt att veta att du vet hur det är!

 7. Syrsan says

  Hej Susanna. Väldigt bra skrivet, spiken på huvudet, det där med sockersuget är förfärligt! Jag skulle verkligen kunna äta ihjäl mig på allt, jag menar verkligen allt både mat och sötsaker. Jag tränar mycket men helt annan typ av träning än vad du gör, jag kör långdistans på cykel och då menar jag LÅNGT, allt ifrån 40-50 km på ett kortare träningspass till 300, 400, 600 och till och med 1200km distanser så jag behöver verkligen äta och jag skulle säkert kunna äta mycket sött utan större fara för vikten men det är ju inte vikten det handlar om!!! Det handlar ju om välbefinnande, det tycker i alla fall jag. Vi är i allmänhet så otroligt viktfixerade, hur ofta har jag inte fått kommentaren ”det är ju ingen fara för dig du som är så liten och tränar så mycket, du kan ju äta vad som helst utan att det syns” Men NEJ! Jag kan inte äta vad som helst för då mår jag skit och dessutom orkar jag inte träna som jag vill om jag fyller kroppen med ”skräp”. Dock tillhör jag dem som har ett ofattbart sötsug, detta är en ständig kamp för mig, så Susanna, dina recept är min räddnig, jag äter kakor utan socker :) jag utesluter till och med stevian eftersom jag tycker det ger en bismak. För att inte tala om alla dina andra smaskiga recept :)TACK!

  • says

   Hej!
   Ja det är så trist att allt bara ska handla om vikt och om utseende! Maten vi äter är ju tänkt att ge oss näring och byggstenar för ett långt och friskt liv!
   Visst kan man äta socker men jag (precis som du) vill inte ta konsekvenserna av att äta det….det är inte värt det. Då är det ju ändå bra att man kan hitta bättre alternativ :)

 8. Kajsa M says

  Jättebra inlägg Sanna, du är så klok! :) För er som vill ha en vältränad kropp och samtidigt äta godis och annat skräp finns det fler aspekter att ta hänsyn till. När socker kommer in i bilden handlar mer än om kcal in och ut. Socker höjer blodsockret och frisläpper insulin = fettlarande hormon och för dem som är känsliga är det omöjligt att gå ner i vikt/ bli fit på sötsaker och frukt. Ska man passa på att ”unna” sig saker tycker jag att man ska äta saker som är bra för kroppen och inte stressa den med insulinspikar :)

 9. Anonymous says

  Bra inlägg, sådana här saker har jag oxå tänkt på. Men oxå kommit fram till som du sanna ,det fungerar inte för mig att ha fuskdag med godis, triggar mitt sötsug enormt.
  Skönt att det är fler;) Och att man verkligen säger det rent ut. Allting i grund och botten? Handlar väl egentligen om att må bra och vara hälsosam. Skulle INTE vilja leva på chips ,men ändå ha en fin kropp. Jag vill ha både och, sund innanför och utanför. Tack för dina ”braiga” inägg

  • says

   Tack!
   Ja för mig är hälsa att må bra både på utsidan och insidan. Jag mår inte bra psykiskt av att känna sug hela tiden, vilket jag får om jag äter sötsaker. Att äta nyttigare alternativ funkar för mig men det funkar kanske att äta ”skräpmat” för andra…man måste själv hitta en livsstil som funkar för en själv :)

 10. Petra Larsson says

  Superbra inlägg! Jag känner igen mig på det där med att äter jag en godis så tömmer ja allt som finns hemma, haha, verkligen helt omöjligt att sluta. Så länge ja inte äter godis eller något annat sött så går det fint. Tack för härliga inspirerande inlägg!

 11. Anonymous says

  Hej!
  Tack för dina kloka råd och synpunkter. Jag är säker på att du hjälper många att hitta rätt väg med kost och träning.
  Allt gott

 12. Sara says

  Hej! Jag har en fråga. Jag använder holistics proteinpulver men hittar ingenstans någon information om man kan använda den i matlagning eller i bakning. Vet du det?
  Är en ny läsare av bloggen men har verkligen fastnat! Tack för kloka råd och goda recept :)
  /Sara

 13. says

  Hej! Jag håller helt klart med på det du säger! Jag skulle kunna äta 80/20 bra kost/sötsaker men då får jag tillbaka mitt sjuka sockersug och det är ej värt det! Om jag vill unna mig något så kanske jag tar chips eller något mer kolhydrataktig så jag i alla fall slipper sockret! :)

  Sen vill jag bara säga att jag älskar din blogg! Jag har testat typ alla dina recept snart! :)

  • says

   Hej Isabell!

   Håller med dig helt! Jag skulle kunna hålla mig i form även om jag åt sötsaker men gjorde jag det skulle mitt sockersug göra att jag åt betydligt mer än 80/20 och då är hela poängen med den regeln borta 😉

 14. Anonymous says

  Känner du till Mikaela Strand och/eller Sofi Lindberg? Båda två är väldigt fit och verkar ägna mycket tid åt träning och är, enligt mig, väldigt vältränade. Men de äter ändå som ”vanligt folk”. Sofi kanske äter lite mer sötsaker än ”vanliga Svensson” men Mikaela beskriver sig själv som en ”bullmamma” och har både fredags- och lördagsmys, med sötsaker och inte bara olika ersättningar. Skulle du säga att de gör fel? Jag tycker inte att man kan säga att det ena är ”bättre” än det andra, utan det är upp till var och en vad man mår bra av. Ni har alla tre snygga kroppar men lever på olika sätt. Vad jag har förstått så anser många som skriver här att man måste överträna för att kunna ha en sådan kropp och äta onyttigt, och visst, Sofi kanske gör det.. Men Mikaela verkar träna regelbundet, inte mer eller mindre, och intar ändå godsaker. Jag tycker att det är kul att läsa alla dina specialarrecept men det är synd att det ibland framstår som det enda alternativet om man vill ha en fin kropp, för det finns så många ”bevis” på att så inte är fallet.

  • says

   Ja Sofie är en vän till mig så jag vet hur hon äter och tränar. Jag vet inte vem Mikaela Strand är,men gick in på hennes blogg och kikade. Jag skulle nog påstå att hon är som jag, dvs äter lite godsaker då och då (även om jag föredrar att äta ”nyttigare” versioner för att inte trigga igång mitt sockersug) men bra mat i övrigt. Jag förespråkar absolut inte överträning för att vara i form. Ska du däremot komma i tävlingsform (som både jag och Mikaela har gjort) krävs det MYCKET träning. För att hålla en bra form året runt behövs däremot inte alls lika mycket träning.
   Jag tycker inte att någon av Sofie eller Mikaela gör fel men för mig funkar det inte att äta sötsaker så ofta som de gör…jag ”går igång” på socker och kan inte sluta. Jag gillar inte heller de negativa hälsoeffekterna som socker ger….maten jag äter handlar om mer för mig än att bara hålla mig i form. Jag vill må bra också och det gör jag inte av socker. Som kostrådgivare och personlig tränare vill jag också leva som jag lär och inte säga åt mina kunder att äta ren mat och sedan själv äta skräp.
   Träningsmängden som behövs för att hålla sig i form varierar också mycket från person till person. Vissa måste träna mer för att komma i toppform medan andra klarar sig på mindre träning. Jag själv skulle önska att det krävdes mindre träning för mig att komma i tävlingsform, men jag måste tyvärr träna +2 timmar per dag mot slutet av dieten för att kunna komma i den form som krävs för att stå på scen.
   Att det ska krävas att äta mina ”specialrecept” för att vara i form är absolut inte det jag försöker förmedla! Man kan absolut vara i form och äta ”vanlig” mat. Men jag vill, som jag skrivit tidigare, ge min kropp bästa möjliga näring för att må så bra som möjligt och förebygga sjukdomar…det handlar inte bara om att vara vältränad…

  • Anonymous says

   Fast Mikaela skriver att hon äter godsaker varje helg tillsammans med sina barn och sin man. Och jag får inte uppfattning om att det ingår i din vardag. Men jag tycker att du har en poäng i det som du skriver.

   Ett annat utdrag från Mikaelas blogg som jag har tampats lite med, för jag har alltid fått höra att det är långsam cardio som förbränner mest, att vi har ett så kallat förbränningsintervall där kroppen tar från fettlagret i stället för musklerna, eller något liknande. Hur är det då med det som hon skriver…?

   ”Fajtats du fortfarande med de där extra kilona som ligger
   så dumt runt midjan? Du gör några tappra försök med ett par situps
   men det händer inget… Synd att det inte går att punkt förbränna
   bort, situpsen gör att dina magmuskler tränas och kan göra magen
   lite fastare men de tar inte bort den där dumma bilringen. Har du
   provat morgon cardio innan frukost? En timmas rask promenad eller
   jogging på tom mage. Det är först när du lägger in det som det
   verkligen sätter sprutt på kroppen. När jag dietar inför en tävling
   går jag dubbla cardio pass 6 dagar i veckan. Det blir morgon
   förbränning innan frukost och ett cardio pass efter mitt
   styrketräningspass på eftermiddagen.”

  • says

   Nej det ingår inte i min vardag, men enbart för att det triggar igång mitt sötsug och gör att jag inte kan sluta äta. Då står jag hellre över. Men man kan absolut äta godis en gång (eller fler) i veckan även under tävlingsdiet. Många som tävlat kör just med ett eller fler ”fuskmål” i veckan för att ha något att se fram emot under veckan eftersom man äter så pass lite och strikt och tränar extremt mycket.

   Det hon beskriver är just lågintensiv cardio/förbränningsträning, dvs upp till 65% av max. Jag kör likadant när jag dietar inför tävling, morgonpromenad eller lätt jogg i drygt en timme för att få upp pulsen i ca 130 bpm som för mig är ca 65% av max.

   Lågintensiv träning är när du kör 65% eller lägre av din maxpuls.
   Högintensiv träning är när du ligger på 85% eller mer av din maxpuls.

   Fett är den huvudsakliga energikällan då du kör lågintensiv cardio medan kolhydrater är den huvudsakliga energikällan vid högintensiv träning.
   Det spelar ingen roll vilken typ du kör, skillnaden är att du måste hålla på längre vid lågintensiv cardio för att förbränna lika mycket som du gör under ett kortare men högintensivt pass. Per minut så gör du av med, totalt sett, mer energi vid högintensiv träning i förhållande till lågintensiv träning. För att gå ner i vikt krävs det att du ligger på ett kaloriminus, med andra ord spelar det ingen roll vilken av de två pulsintervallerna du väljer att köra, bara du gör av med energi.
   Anledningen till att många som tävlar ofta kör lågintensiv cardio är att man ofta ligger väldigt lågt i kalorier och att man inte orkar pressa sig så hårt som krävs för att köra tex intervaller. Man äter heller sällan kolhydrater och det är då för nedbrytande att köra högintensiv träning (som kräver kolhydrater som energi). Man ”spar” då mer på musklerna…

  • Anonymous says

   Oj, vilket bra svar! Tack! Så har tydligt har jag nog aldrig fått det beskrivit för mig tidigare, det blev väldigt mycket klarare nu :-)

   Längtar tills din kokbok kommer ut 😀

  • Jasmine says

   Som jag skrev nedan så tillhörde jag gruppen som resonerade som du gör här och jag var en trogen läsare till Sofis blogg. Jag lät hennes livsstil rättfärdiga mitt mat- och träningsbeteende och min lilla ”axel-ängel” som talade om för mig att kroppen egentligen inte vill ha den typ av intag tystades ner av hennes blogg. Jag tycker att det viktigaste är att man hittar en livsstil som man själv är nöjd med, oavsett hur andra gör eller vad andra tycker om den. Jag ser inget fel i att fokusera på ”kalorier in, kalorier ut” om det är det som leder till att man mår så bra som möjligt, att det är det som gör att man är tillfreds med sig själv och med livet. Jag trodde att jag var nöjd med att kunna äta godis dagligen, jag trodde att det var så jag ville ha det och jag mådde bra av att läsa träningsbloggar som Sofis där detta förespråkas och accepteras. Men någonstans så visste jag att jag inte ville leva så, att jag ville ge min kropp så bra byggstenar som möjligt och att godis inte ingår där. Det var först när denna insikten fick växa sig större än sötsuget som jag lyckades förändra min livsstil. Idag är jag tillfreds med mig själv och min inställning till mat och sötsaker och jag skulle inte vilja ha det på något annat sett :) Men hade jag fortsatt läsa sådana bloggar som förespråkar ett dagligt och/eller frekvent sötsaksintag så hade jag troligtvis fortfarande tillhört den grupp som inte förstår varför det är så fel. Och som sagt, det är inget fel i sig, det beror helt på vad man eftersträvar. Jag dömer ingen, men jag vet hur det är att tro att man är nöjd, att intala sig själv att det är okej och att man mår så bra som möjligt, att ett liv utan sötsaker är tråkigt och att det är socialt att äta godis/bullar/kakor/glass. Jag har använt alla ursäkterna flertalet gånger.

 15. says

  Bra inlägg! Tricket är ju som sagt att hitta det som fungerar för en själv, inte följa någon annans upplägg. Undviker som du vet socker (och sötningsmedel eftersom jag tycker att det är sjukt läskigt…) precis som du, och för mig är det inga som helst problem med tanke på att jag tycker att mat är ungefär 1000% godare. Socker är skräp och rena sopor för hela systemet, och min kropp är iallafall värd något bättre. :)

  • says

   Tack Helena!
   Ja där är vi båda verkligen lika….mat är ju såååå mycket godare! Min kropp (och mitt huvud) mår så mycket bättre av att äta hälsosam mat lagad från grunden än en massa skräp som bara skadar kroppen. Skrämmande när man tittar i många familjers matvagnar när man är och handlar…tänk vad alla barn stoppar i sig idag, hua!

 16. Jasmine says

  Jag tillhörde den grupp som enbart tänkte på ”kalorier in, kalorier ut”. Jag åt gärna godis och la den tid som det ”krävdes” för att se till att bli av med dessa kalorier. Jag åt gott när jag kände för det och tränade därefter, vilket gjorde att jag höll mig viktstabil men det kunde uppta väldigt mycket av min tid. Sedan kom jag i kontakt med Susanna som satte ihop ett tränings- och kostschema till mig som inte innehöll något socker och inga ”fuskdagar”. Till en början tyckte jag att det var jobbigt att behöva vara utan dessa sötsaker som jag mer eller mindre ansåg förgylla min vardag, men det tog inte lång tid innan jag märkte hur mycket bättre jag mådde utan det, och framförallt hur mycket piggare jag var och hur mycket bättre jag sov om nätterna – jag var helt plötsligt alltid utvilad och full av energi! Energi som höll sig konstant under hela dagen och inte bara visade sig i toppar och dalar som den gjort tidigare. Tidigare var jag alltid hungrig, trots att jag åt ett större antal kalorier än vad jag gör idag. Nu är jag nästintill alltid mätt och belåten, i harmoni på något sätt :) Jag saknar inte godis längre och jag frestas inte av att ha det i min närhet. Kropp och själ mår så himla mycket bättre av att äta ordentlig och näringsrik mat. Mitt sug har övergått från att rikta sig till onyttigheter till att rikta sig mot olika maträtter och folk blir förvånade över att jag kan känna sug efter en riktigt mör köttbit haha :)

 17. Anonymous says

  Mitt sötsug är kopplat till mat. Många säger att de blir sötsugna om de äter dåligt, framförallt om de äter för lite för då vill kroppen ha snabb energi. Men jag blir sötsugen om jag äter som man bör. Efter maten vill jag ha något sött, vad beror detta på?

  • says

   Svårt att säga vad det beror på så här på rak arm, kan bero på mycket. Du kanske inte äter tillräckligt, fast det känns som du gör det. Äter du tillräckligt med fett? Protein? kolhydrater?
   Är det kanske bara en grej som sitter i huvudet?
   Jag kan ibland också känna sug efter jag ätit…ofta brukar det vara att jag inte ätit ordentligt och regelbundet under dagen. Eller att jag inte druckit tillräckligt. Ibland är det bara så…då får man acceptera att suget finns där men försöka att inte göra något åt det 😉

 18. Sofie says

  Jag hittade detta inlägg för en stund sen och även din blogg och dina recept är underbara! Jag håller på att gå ner i vikt och söker nyttiga recept på god mat och detta inlägg var verkligen jätte hjälp för mig :) jag hade en ”ätardag” häromdagen och idag känner jag av suget efter socker men än så länge har jag inte ätit något onyttigt för jag vill inte helt enkelt, tack för en bra blogg!

 19. Anonymous says

  Mitt namn är Helen Morgan, Storbritannien. Jag vill dela min vittnesbörd med allmänheten om vad denna andliga läkare som heter Dr okojie har just gjort för mig, har denna man bara tog tillbaka min förlorade Ex make till mig med sin stora stava, jag var gift med den här mannen som heter Morgan vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade oss, men när jag inte kunde ge honom ett barn under 2 år lämnade han mig och berättade att han inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få honom tillbaka, tills jag såg en vittnesmål om samma läkare på internet om hur han har härdat så många sjukdomar och hjälpa människor med liknande problem, kommer du inte att tro detta när jag kontaktade mannen på mina problem han förberett detta stava och på två dagar efter att han berättade mig att han var färdig med stavnings arbeta min förlorade man kom tillbaka med mer kärlek i hans ögon, och efter en månad som jag saknar min månad och gå för ett test och resultatet anges är gravid är glad idag är en mamma till en pojke , sa han att jag kommer också att bli gravid igen om jag vill tacka er än en gång den stora läkaren för det ni har gjort för mig, om du är ute söker efter något av dessa besvärjelser eller healing:

  (1) Stavnings skydd från fara

  (2) Stavnings för magi

  (3) Stava för samma kön älskar

  (4) Stava för att läka sjukdomar

  (5) Stavnings för osynlighet

  (6) Stavnings efter rikedom och berömmelse

  (7) Stava för att få ett bra jobb

  (8) Stavnings stark kärlek och relationer

  (9) Stava för att få ditt ex tillbaka

  (10) Stava att bli gravid

  Du kan kontakta denna stora läkare på hans email drokojiehealinghome@gmail.com och få alla dina problem lösta …..

 20. jassica says

  Min pojkvän dumpade mig för en vecka sedan efter att jag anklagade honom för att se någon annan och att förolämpa honom. Jag vill ha honom tillbaka i mitt liv, men han vägrar att ha någon kontakt med mig. Jag var så förvirra och vet inte vad jag ska göra, så jag når till internet för att få hjälp och jag såg ett vittnesbörd om hur en spell caster hjälpa dem att få sin ex tillbaka så jag kontakta spell caster och förklara mitt problem för honom och han kastade en besvärjelse för mig och försäkra mig om 2dagar som mitt ex kommer tillbaka till mig och till min största förvåning den andra dagen mitt ex kom knackar på min dörr och be om förlåtelse. Jag är så glad att min kärlek är tillbaka igen och bara det inte, vi är på väg att gifta sig. Än en gång tack DR OJEFOR spell. Du är verkligen duktig och begåvad. E-post: DROJEFORSPELLCASTER@GMAIL.COM är det enda svaret. Han kan vara till stor hjälp och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom han är en underbar man …..
  han kan lösa följande ……
  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill att främjas på kontoret.
  (4) Du vill ha kvinnor / män springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din make / maka att vara
  din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Växtbaserade vård
  (10) dåliga lucks
  (11) HIV-CURE

 21. jassica says

  Min pojkvän dumpade mig för en vecka sedan efter att jag anklagade honom för att se någon annan och att förolämpa honom. Jag vill ha honom tillbaka i mitt liv, men han vägrar att ha någon kontakt med mig. Jag var så förvirra och vet inte vad jag ska göra, så jag når till internet för att få hjälp och jag såg ett vittnesbörd om hur en spell caster hjälpa dem att få sin ex tillbaka så jag kontakta spell caster och förklara mitt problem för honom och han kastade en besvärjelse för mig och försäkra mig om 2dagar som mitt ex kommer tillbaka till mig och till min största förvåning den andra dagen mitt ex kom knackar på min dörr och be om förlåtelse. Jag är så glad att min kärlek är tillbaka igen och bara det inte, vi är på väg att gifta sig. Än en gång tack DR OJEFOR spell. Du är verkligen duktig och begåvad. E-post: DROJEFORSPELLCASTER@GMAIL.COM är det enda svaret. Han kan vara till stor hjälp och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom han är en underbar man …..
  han kan lösa följande ……
  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill att främjas på kontoret.
  (4) Du vill ha kvinnor / män springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din make / maka att vara
  din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Växtbaserade vård
  (10) dåliga lucks
  (11) HIV-CURE

 22. Anonymous says

  Stor spell caster för ditt äktenskap eller förhållande frågor på sin e-postadress; akweshrinetemple@gmail.com

  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) du behöver en skilsmässa i er relation
  (3) Du vill att främjas på kontoret.
  (4) Du vill ha kvinnor och män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din man och hustru att bli din
  alltid.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Växtbaserade vård
  (10) Herbal bota hiv / aids
  (11) Herbal bota Ebola

  Kontakta honom idag akweshrinetemple@gmail.com

 23. says

  Min man lämnade hemmet, han återvände aldrig, ingen telefon
  samtal, inga brev, inga mail, inga tecken på honom någonstans. min dotter fick
  sjuka så sjuka, det var så tufft för mig. Jag hade förlorat
  hopp, 2 år sedan, träffade jag en psykisk, sade han att han skulle hjälpa mig, jag betalade
  över $ 6800 och fortfarande ingenting hände, jag tappade hoppet helt, min
  dotters situation förvärrades varje day.Last månad, såg jag ett inlägg
  om goda gärningar templets proffs, jag gav dem en
  prova … jag betalade ca 2000SEK, för alla tre perioder (Bring Lover tillbaka,
  Healing stava och Karriär besvärjelser). På bara några veckor, min man
  ringde mig och sa att han var ledsen och att han vill komma tillbaka till
  mig och att han skulle förklara allt när han kommer tillbaka, tre dagar
  senare, jag fick ett nytt jobb med ett oljebolag, just nu, min dotter
  villkoret blir bättre varje dag och jag litar på att hon skulle vara bra i
  en fråga om dagar.Jag vill tacka DR Ogun passcaster du kan kontakta dem via e-post: ogunspirituretemple@yahoo.com

  Döm mig inte pls! desperata tider som de säger ….

  Du kan också kontakta honom om du har några problem med att undanta

  1 Få bluff pengarna tillbaka
  2. Föra tillbaka förlorade vännen, även om den går förlorad under lång tid
  3 Ta bort dåliga trollformler från bostäder, affärer och kund attraktion etc.
  4 Få promotion du har önskat under en lång tid på jobbet eller i din karriär.
  5. Läs alla dina problem innan du ens nämna dem till honom
  6 Ta bort den svarta fläcken som håller på att ta dina pengar
  7 Ta reda på varför du inte går framåt i livet och lösningen
  8 Eliminera i familje slagsmål
  9 Se till utmärkta gymnasiebetyg även för barn med psykiska funktionshinder
  10 Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär
  11. Han förstör och kan skicka tillbaka Nicolas begäran
  12. Han läker ofruktsamhet hos kvinnor och störande menstruation
  13. Få dig äktenskap med vännen av ditt val
  14 Garanti du vinner de oroande rättsfall.
  15 Lotteri spell

 24. park says

  Jag vill bara säga ett stort tack till Dr.OGUN för vad han har gjort för mig, tog han tillbaka den man jag älskade och vårda av hela mitt hjärta, En man som lämnade mig för en annan kvinna för bra 3 år, med 2 kids, jag bara bestämde sig för att kontrollera vissa spell caster-talet, men alla höll lura mig, tills jag träffade Dr Ogun, som berättade för mig att allt kommer att vara över .until han berättade för mig att min man kommer att vara tillbaka i två dagar, är så tacksam idag att min man är tillbaka till mig och vi är glada och han vill alltid vara vid min sida, jag kommer råd du folk att inte falla i fel händer utan att kontakta Dr.OGUN som är pålitlig och rakt forword, kan du kontakta honom via e-post lovespelltemplee@gmail.com
  Om du också behöver lösningen till följande problem ska du kontakta honom också.
  1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill främjas på kontoret.
  (4) Du vill ha kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din make / maka att vara din för evigt.
  (8) Om du vill ha ekonomiskt stöd.
  (9) Hur du blivit lurad och vill återhämta du förlorat pengar.
  (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
  (11) om du vill skilja dig från din man.
  (12) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.
  (13) Graviditet stava bli gravida barnet
  (14) garanterar att du vinner de oroande rättsfall och skilsmässa oavsett hur vilket skede
  (15) Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.
  återigen e-postadressen är lovespelltemplee@gmail.com kontakta honom direkt

 25. says

  Åtminstone kan jag säga till världen att jag har dragit nytta av de befogenheter Dr.Adodo eftersom genom hans hjälp min brutna förhållande har återställts tillbaka och fylld med kärlek inom 48 timmar som jag kontaktade Dr.Adodo. När jag kontaktade Dr.Adodo jag inte hade en aning om vad som väntar men efter ordentlig förklaring och jag följde instruktionen att Dr.Adodo gav och mitt förhållande var avslöja tillbaka, jag antar den som som är i behov av relation hjälp eller någon som har något annat problem kan kontakta DR.Adodo helst genom dessa detaljer: Adodospelltemple@gmail.com eller ring +2348156784928 eller kontakta honom direkt på hans web på adodospelltemple.wix.com/adodospelltemple

 26. Anonymous says

  TACK TILL STORA DR Sunny FÖR LÖSA mina problem HANS EMAIL IS (drsunnydsolution1@gmail.com

  mitt namn är fröken Fatima, jag var gift med min man i 5 år vi levde lyckligt tillsammans för detta år, och inte förrän han reste till USA för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess har han hatar mig och barnen och kärlek hennes enda. så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte vill se mig och mina barn igen så han körde oss ut ur huset och han kommer nu till USA för att se att andra en kvinna. så jag och mina barn var nu så frustrerad och jag var bara vistas med min mamma och jag var inte behandla bra eftersom min mamma gifte sig en annan man efter min far död så den man hon gifte sig inte behandla henne väl, jag och mina barn var så förvirra och jag letade efter ett sätt att få min man tillbaka hem eftersom jag älskar och vårda honom så mycket, så en dag när jag surfade på min dator jag såg ett vittnesbörd om denna spell caster DR Sunny, vittnesmål delade på internet av en dam och det imponerar mig så mycket jag tycker också om att ge det ett försök. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn passerar genom så jag kontaktade honom och han berättade för mig att vara lugn för bara 24 timmar att min man ska komma tillbaka till mig och till min bästa överraskningen jag fick ett samtal från min make på den andra dagen som frågar efter barnen och jag ringde DR Soligt och han sa dina problem är lösta mitt barn. så detta var hur jag får min familj tillbaka efter en lång stress broms upp av en ond kvinna så med all denna hjälp från DR Soligt, jag vill att ni alla på detta forum att gå med mig att säga ett stort tack till DR Soligt och jag kommer också råd för någon i sådana eller liknande problem eller någon form av problem bör också kontakta honom hans e-post är) (drsunnydsolution1@gmail.com) han är lösningen på alla dina problem och predika i livet. återigen hans e-postadress är (drsunnydsolution1@gmail.com)

  HAN ÄR specialiserade på FÖLJANDE stava.

  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.

  (2) Om du alltid har mardrömmar.

  (3) Om du vill att främjas på ditt kontor.

  (4) Om du vill att kvinnor / män att springa efter dig.

  (5) Om du vill ha ett barn.

  (6) Om du vill bli rik.

  (7) Om du vill knyta din man / fru att bli din för evigt.

  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.

  (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.

  (10) om du vill stoppa din skilsmässa.

  (11) om du vill skilja dig från din man.

  (12) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.

  (13) Graviditet stava bli gravida bebis

  (14) garanti du vinner de oroande rättsfall & skilsmässa oavsett hur vilket skede

  (15) Sluta ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.

  (16) om du har någon sjukdom som (HIV), (CANCER) eller någon sjukdom.

  (17) om du behöver böner om befrielse för ditt barn eller dig själv.

  återigen se till att du kontaktar honom om du har några problem han kommer att hjälpa dig. hans e-postadress är (drsunnydsolution1@gmail.com) kontakta honom direkt ….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *