Grönkålschips med sour cream & onion-smak

Har ni tröttnat på julmaten än? Det har jag, BIG time. Åt sista resterna julmat idag och nu får det faktiskt vara nog fram till nästa jul.

Jag hade däremot en jäkla massa grönkål kvar i kylen idag och jag måste erkänna att jag faktiskt inte är så förtjust i grönkål som den är, jag tycker att man måste piffa till den lite för att den ska vara trevlig att äta. Den är kanon att göra juice på för er som fått en råsaftcentrifug i julklapp (årets julklapp…eller var det förra året?), grönkål är trots allt en riktig superfood:

 • Enligt en studie från The American Journal of Clinical Nutrition innehåller grönkål mer kalcium än mjölk!
 • Kålväxter innehåller glukosinolater (svavelhaltiga ämnen) som är bra mot inflammationer, bl.a. ledgångsreumatism. Kålväxter fungerar som antioxidanter och sägs motverka cancer (bröstcancer och lungcancer enligt senare forskning). 
 • 2,5 dl grönkål innehåller förutom en mängd vitaminer och mineraler 5 gram fibrer, 0 gram fett och 3 gram protein.
 • Kål innehåller ALA som i kroppen kan omvandlas till de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA
Jag har gjort grönkålschips flera gånger och jag kan faktiskt hålla med de som inte gillar chipsen att de kan smaka lite trist, framförallt om man bara smaksätter med olja och salt. Men det här receptet kan faktiskt få den mest kräsne att bli ”hooked” på grönkålschips, de är sååååå goda! Jag har gett dem till flera mycket kritiska provsmakare som alla gett tummen upp.
Jag har testat att göra dem i torkugn och i vanlig ugn och jag måste säga att torkugnen gav bäst resultat. Krispiga och spröda chips som inte smakar bränt eller som bakas ojämnt. Det funkar jättebra i ugnen också, framförallt varmluftsugn, men man måste flytta om dem lite så att de inte blir brända eller ligger för tätt så att de blir blöta.

Grönkålschips med sour cream & onion-smak
2-3 portioner

1 stort huvud grönkål
2 dl cashewnötter, blötlagda i minst 1 timme
1/2 liten rödlök
1,5 msk bjäst (nutritional yeast – näringsjäst)
1 msk citronsaft
1/2 tsk havssalt
1/2-1 dl vatten

1. Dra bort bladen från grönkålen och släng bort den tjocka stammen. Lägg grönkålen i en stor skål.
2. Ha i de blötlagda cashewnötterna, bjäst, salt, citron, salt och 1/2 dl vatten i en mixer (gärna typ Vitamix) och blanda tills du får en slät kräm, typ samma konsistens som en dressing.
3. Häll ner krämen i skålen med grönkålen. Hacka löken fint och häll ner i skålen. Massera runt dressingen så att alla grönskålsblad blir täckta.
4. Bred ut på en bakplåt eller torkplåt (inte för tätt) och torka i torkugn i ca 8 timmar eller baka i ugnen på 125 C (gärna varmluft) i ca 30 minuter. Vänd på grönkålschipsen ett par gånger så att de torka jämnt.
Ta da! Härligt krispiga och smakrika grönkålschips!

Comments

 1. says

  Hej, jag ”trillade” in på din blogg då jag googlade skillnaden mellan kvarg och kesella. Har nu suttit här en stund och läst på din blogg och tittat på dina recept! Vilken fin blogg du har och vilka smarriga recept du har! Jag kommer absolut börja prova några av dina recept. Du är verkligen en bra inspiration till oss som håller på med kost och träning! Tänkte ladda ner din nya app där man har alla dina recept i mobilen! Jag kommer fortsätta läsa din blogg!

 2. Anonymous says

  Hej Sanna! Alltså din blogg, så fantastik den är. Den ger goda recept,och lättläst och lättförståelig information. OCH just idag behövde jag inspiration och läser ditt blogginlägg från 11 dec om motivation, tack det kickade igång mig :-) Har 2 frågor, det som ibland stoppar mig att prova dina recept är att jag saknar någon ingrediens som inte går att köpa i vanlig affär och där jag bor behövs det beställas online. Vad händer om man hoppar över t.ex bjäst? Är det smak eller konsitens som tar stryk? Kanske ett tips att skriva i recepten ”går att utesluta” eller något. Fråga 2 vilken smak på protinpulver skulle du rekommendera som första köp, vill inte överköpa mig, kostar ju lite också. Önskar dig Gott Nytt År. Har givetvis anmält mig till din tävling, men tror koneransen blir tuff, men ska ändå jobba mig till den bästa versionen av mig själv 2015 :-) Lotten

  • says

   Hej Lotten!

   Åh tack så mycket, vad glad jag blir!
   Om du hoppar över bjästen i detta recept får de inte samma ”ost-smak” men det funkar ändå för konsistensens skull att hoppa den.
   Absolut, det är ett jättebra tips, det ska jag tänka på!! :)

   Gott nytt år och bara du bestämmer dig så kan du!

 3. Elin says

  Hej!
  Jag har följt din blogg nu i ca 1,5-2 år och jag kan ärligt säga att den har ändrat hela min (och på god väg min familjs) livstil! Har genom din blogg och dina recept fått upp ögonen för bra mat och har även fått känns på vad den sämre/dåliga maten gör med kroppen. Din blogg och dina recept har hjälpt mig att kontrollera mitt sötsug och att successivt byta ut den sämre maten till den rena. Jag är så otroligt tacksam och glad att jag av en ren slump hittade din sida! Så TACK för att du gör det här!
  Har även en fråga, hur ok är det med majsmjöl och kikärtsmjöl? Har sett det i vissa recept på bröd mm.
  Tack igen!
  Mvh Elin

  • says

   Hej Elin!

   Du kan inte förstå hur roligt det är att läsa din kommentar, jag blir alldeles glad av att höra att du kunnat förändra din livsstil. Underbart!

   Jag gillar att använda både majsmjöl och kikärtsmjöl, det finns några recept på bloggen (pizza och cornbread muffins).

   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *