Enkelt och nyttigt Vörtbröd (glutenfritt)

Det är ju verkligen vinter ute, riktigt mysigt faktiskt! Ikväll blir det nog till att tända i öppna spisen efter kvällspromenaden med hundarna, och jag kommer absolut göra samma kvällsmål som jag gjorde igår kväll:

Jag hade i lite pepparkakskrydda i casein fudge-kladdkakan och i fluffet hade jag kanel. Toppade det med en av mina nyttiga pepparkakor…mums! 
Det blir också lite träning ikväll men jag kommer mest köra igenom bröst och axlar lite lätt med:
Lutande hantelpressar
Dips
Breda armhävningar
Baksida axlar med gummiband
Sidolyft
Hantelpressar
Några magövningar
Jag känner mig rejält tom i kroppen efter en lång vecka med tidiga mornar, många kunder och en ganska strikt diet nu sista veckan iför Fitnessfestivalen. Bara 1 vecka kvar och jag håller verkligen tummarna för alla er som ska tävla på Luciapokalen. Nu är det bara det roliga kvar :)

Jag kommer absolut inte vara i samma form som på bilden (efter tävlingen LA Figure 2008), men jag är nöjd att kroppen orkat hänga med mig på en diet som varat från maj i år och fram tills nu. Jag känner mig rejält tom i musklerna efter en lång period utan så mycket kolhydrater men jag ser fram emot att få fylla upp kroppen lite igen så musklerna får lite tryck. Utan kolhydrater i kroppen blir musklerna ”tomma” och trycklösa vilket gör att man mest ser smal ut och man känner sig väldigt tom då man tränar. Det funkar nästan precis som en ballong: utan luft blir den slapp och trycklös men så fort man fyller den med luft blir den rund och fyllig. Så fort man får i sig kolhydrater så blir musklerna rundare och fylligare och man ger ett intryck av att ha ”större” muskler. Att man drar ner på kolhydraterna under en diet är oftast nödvändigt för de flesta, hur mycket man måste dra ner beror bland annat på hur mycket muskelmassa man har, förbränning/ämnesomsättningen, hur mycket man tränar, om man tävlat tidigare osv. Jag har oturen att ha en relativt låg ämnesomsättning eftersom jag tävlar ett par gånger nu så jag måste dra ner rejält på kolhydraterna. Sen finns det vissa som klarar sig hur bra som helst på att äta havregryn, potatis, ris mm under diet. Jag är riktigt avundsjuk på dem 😉

 Dagens recept är en riktig klassiker kring jul: Vörtbröd. Orginalet innehåller oftast sirap och vetemjöl och är kanske inte det bästa om man vill hålla formen.
Min variant är glutenfri, innehåller långsamma kolhydrater, mycket fiber men smakar fantastiskt!! För att slippa krångel med jäsning gjorde jag min favoritlösning, bikarbonatbröd och jag älskar att det går så snabbt att bara röra ihop ingredienserna och ställa brödet i ugnen.

  Enkelt och nyttigt vörtbröd
1 limpa, ca 19 skivor

2 dl bovetemjöl (90g)
1 dl havremjöl (45g) (jag maler eget i matberedare) 
1 dl havregryn (30g)
1 dl rismjöl (45g)
1 dl Pure Whey (naturellt vassleproteinpulver) (20g)**
1 dl russin (50g)
2 tsk bikarbonat
2 dl julmust light
1 msk psylliumfrön
1 msk hela linfrön
1 tsk salt
4 msk Vörtmix**
2 dl filmjölk 3%
1 msk honung eller agavesirap
**Har du inte naturellt proteinpulver kan du byta ut det mot 0,5 dl rismjöl.
**EDIT: Har precis blivit informerad att Vörtmix inte är glutenfritt så är du allergisk, använd egengjorda kryddor.

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha i de blöta och rör om ordentligt.
3. Häll smeten i en smord brödform och strö över lite havregryn/boveteflingor eller valfria frön.
4. Grädda i ugnen i ca 60 minuter. Ta ut och vira in brödet i en bakhandduk, låt svalna. Brödet går bra att frysa.

Näringsvärde per skiva (av 19):
59,5 kcal
2 g protein
10 g kolhydrater
1 g fett

Ha en toppenkväll!

Comments

 1. Isabelle says

  Alltid lika roligt och spännande att klicka in på din blogg! Du är jätteduktigt och dina recept är verligen en lifesaver!! =))

 2. Jacqueline says

  Vill så gärna baka detta bröd men har inte rismjöl hemma, tror du sojamjöl skulle funka lika bra? :)

 3. Sanna says

  Hittade till din blogg utav en ren slump och OJ vad bra recept, har läst många många matbloggar men inga håller klass som den här. Riktigt bra recept:-)

 4. Jenny says

  Hej!
  Det ska bli spännande att prova detta bröd!! Vörtbröd hör ju julen till :)

  Vad smörjer du brödformen med? Vanligt hederligt smör? Vart hittar man vörtmix? Finns det i kryddhyllan?

  Ser fram emot low carb receptet på dina pepparkaksfudge! 😀

 5. monika gustavsson says

  Vörtmixen är inte glutenfri! Jag brukar få köpa alla kryddor separat. Tack för en inspirerande blogg.

  vh
  Monika

 6. Michaela olausson says

  hej! du har verkligen en inspirerande blogg och tycker allting är hur bra som helst, speciellt med dina näringinnehåll längst ner om varje recept. Man känner sig lixom inte lurad och bara fullt medveten om vad man faktiskt får i sig.

  Jag har bara en fråga, kan man ta raps/oliv olja istället för filmjölken? och kan man strunta i julmusten? isåfall blir det väldigt annorlunda näringsvärden ?:)

  Med vänliga hälsningar

  • says

   Tack så mycket :)

   Nej, det kommer inte bli bra. Man måste ha någon typ av mjölkprodukt (yoghurt eller fil) för att bikarbonatet ska kunna verka. Brödet kommer inte bli luftigt och antagligen bara kleta ihop. Istället för julmusten måste du ha i någon annan typ av vätska i samma mängd. Vatten kanske funkar men brödet kommer kanske bli ganska blaskigt.
   Och ja, ändrar du ingredienserna blir näringsvärdet annorlunda :)

 7. Anonymous says

  Gjorde detta bröd, och det är väldigt gott. Tack för en väldigt inspirerande hemsida. Hoppas du snart är frisk, jag liggeroxå sjuk med feber hosta och uberhuvudvärk. Som du beskrev innan i ett annat inlägg kommer när man slappnar av och är ledig.

  • says

   Tack så mycket!
   Ja det är nästan alltid så för mig…konstigt, men jag antar att det är kroppens sätt att säga att det är dags att slappna av lite…eller så är det ett virus hel enkelt 😉

 8. Jennyj says

  Hej! Ser toppengott ut. Undrar om du tror att det skulle gå att göra en lite mer lowcarb variant av detta och om du isåfall har nåt tips på hur man skulle kunna göra. Var själv lite inne på typ mandelmjöl, fibrex och kruskakli typ. Vad tror du. Tack för all hjälp du kan ge. Tack annars för en härlig blogg med massa underbar inspiration, tips och pepp.

 9. Anonymous says

  Hej! Haha, jag ska baka detta imorgon och köpte ingredienserna idag. Men min mamma är väldigt emot lightprodukter, men jag köpte iallafall light julmust.. men jag måste fråga varför använder du light? och blir det någon skillnad annars (förutom näringsvärdet då såklart)

  • says

   Hej!
   Jag använder light för att det blir så mycket socker i brödet annars. Det är ingen skillnad på konsistensen om du använder vanlig must, det är bara det att det blir betydligt mer socker i brödet.

  • Anonymous says

   Åhhh vad GOTT detta vörtbröd var!:D Vill äta flera skivor på raken men måste bromsa mig själv:P Tack så mycket för dina goda recept och God Jul!:)
   //Jennie

 10. says

  Om man inte är så känsligt mot gluten. Kan man byta ut bovetemjölet och rismjölet mot typ mer havremjöl, mandelmjöl, vetemjöl special, graham etc? Eller hur är dom konsistensmässigt eller så?! Ska man ha lika mycket? Och hur stor är formen? Tusen frågor 😉

  • says

   Hej!

   Om du byter ut bovetemjölet skulle jag sikta på vetemjöl, dinkelmjöl, fullkornsmjöl eller liknande, de andra mjölerna kommer göra att brödet blir mer kompakt :) Om du byter mjölet mot ett annat mjöl så är det samma mängd :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *